شنبه , نوامبر 23 2024

شهید محمد ابراهیم همت

محمد ابراهیم همت در 12 فروردین سال 1334 در شهرستان شهرضا اصفهان دیده به جهان گشود ، تحصیلات خود را در همان شهر ادامه داد و در سال 1352 موفق به اخذ دیپلم گردید ، در همان سال نیز وارد دانشسرای تربیت معلم شهر اصفهان شد و مدرک فوق دیپلم خود را در سال 1354 اخذ نمود ، پس از آن به سربازی رفته و دوره خدمت خود را به اتمام رساند ، محمد ابراهیم همت بعد از اتمام سربازی به شهرضا برگشت و مدتی را در مدارس راهنمایی شهرضا و روستاهای اطراف آن به تدریس تاریخ پرداخت.

در همان دوران وی تلاش نمود که با تشویق دانش آموزان به بینش و مطالعه و آشنایی با افکار انقلابی خود همسو سازد ، و همین امر سبب شد تا از طریق سازمان امنیت و اطلاعات وقت ( ساواک ) به وی اخطارهای داده شود ، سخنرانی های پر شوق و اتشین این بزرگوار علیه رژیم پهلوی که بدون مصلحت اندیشی اوج گرفته بود و در جریان گسترش انقلاب اسلامی وی ارتباطش با حوزه علمیه قم برقرار شد و جهت دریافت نوار و اعلامیه های انقلابی بین قم و شهرضا در رفت امد بود ، همت با شدت گرفتن انقلاب 1357 و با برپایی تظاهرات و کشاندن مردم به خیابان علیع رژیم پهلوی کمک شایانی به انقلابیون نمود و در یکی از راه پیمایی های پرشور مردمی قطعنامه مهمی را قرائت نمود که یکی از بندهای آن انحلال ساواک ( سازمان امنیت و اطلاعات ) بود ، به دنبال انجما این عمل فرمان ترور و اعدام ایشان توسط فرماندار نظامی وقت اصفهان ( سرلشکر سید رضا ناجی ) صادر و باعث شد تا ماموران رژیم پهلوی به تعقیب و دستگیری وی اقدام نمایند ،  همت نیز با تغییر قیافه و مخفی زندگی کردن ، هر چند وقت یکبار محل سکونت خود را در شهرهای مختلف تغییر میداد تا از دستگیری توسط عوامل رژیم پهلوی در امان باشد. ابتدا به فیروز آباد  رفت و مدتی در آنجا به تبلیغ پرداخت ، مدتی بعد به یاسوج و بعد به دوگنبدان و در آخر به اهواز رفت و سکنی گزید. شایان ذکر است که همت تا پیروزی انقلاب اسلامی بصورت مخفیانه زندگی و فعالیت می نمود و ساواک موفق به دستگیری وی نشد .

پس از پیروزی انقلاب اسلامی این رزمنده و مجاهد در ایجاد نظم و دفاع از شهر و راه اندازی کمیته انقلاب اسلامی نقشی اساسی داشت و توانست با کمک دو تن از برادرانش و سه تن از دوستانش سپاه این شهر را تشکیل دهد و در اواخر سال 1358 به فعالیت های عقیدتی پرداخت و برای ترویج و دستیابی به این هدف به خرمشهر و بندر چابهار و کنارک در استان سیستان و بلوچستان عزیمت نمود.

همت در خرداد سال 1359 به کردستان جهت مبارزه با عوامل خود فروخته و ضد انقلاب گروه های دمکرات و کومله عزیمت نمود و با از خود گذشتگی های فراوان جهت جذب و افزایش آگاهی مردم محروم کُرد و رفع مشکلات آنها تلاش فراوان نماید . همت مدتی نیز به عنوان مسئول روابط عمومی سپاه شهرستان پاوه مشغول فعالیت بود و پس از مدتی به عنوان فرمانده سپاه شهرستان پاوه به جنگ پرداخت ، طبق نوشته های ایشان از مهر ماه 1359 تا دی ماه 1360 فرماندهی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را بر عهده داشت و در این مدت زمانی توانست عملیات های موفقی در خصوص پاکسازی روستاهاو ارتفاعات از اشرار و عوامل گروهک های دمکرات ، کومله ، فدایی ، رزگاری و حتی مبارزه با نیروهای بعث در منطقه انجام دهد .

همت به جهت سوابق فرهنگی خود در ابتدا ورود به کردستان به مسئولیت روابط عمومی و تبلیغات سپاه پاوه منصوب شد و به کمک بسیجی های کُرد ، نشریه ای به نام پیام پاوه را راه اندازی ، چاپ و انتشار نمود و بعدها به فرماندهی سپاه پاوه به وی واگذار شد.

شهید همت در یادداشت های خود به خاطرات کردستان می پردازد و می نویسد: در هفدهم مهر ۱۳۶۰ خورشیدی با عنایت خدای منان و همکاری بی‌دریغ سپاه نیرومند مریوان، پاکسازی منطقه اورمان با هفت روستای محروم آن به انجام رساند و به خواست خدا و امدادهای غیبی، حزب رزگاری به کلی از بین رفت. حدود ۳۰۰ تن از خودباختگان سیه بخت، تسلیم قوای اسلام گردیدند. یکصد تن به هلاکت رسیدند و بیش از ۶۰۰ قبضه اسلحه به دست سپاهیان توانمند اسلام افتاد. پاسداران رشید با همت و مردانگی به زدودن ناپاکان مزاحم از منطقه نوسود و پاوه پرداختند و کار این پاکسازی و زدودن جنایتکاران پست، تا مرز عراق ادامه یافت. این پیروزی و دشمن سوزی، در عملیات بزرگ و بالنده محمّدرسول الله(ص) و با رمز «لااله الا الله» به دست آمد. در مبارزات بی امان یک ساله، ۳۶۲ تن از فریب خوردگان دمکرات، کومله، فدایی و رزگاری با همه سلاح‌های مخرب و آتشین خود تسلیم سپاه پاوه شدند و امان نامه دریافت کردند. منطقه پاوه و نوسود به جهنمی هستی سوز برای اشرار خدانشناس تبدیل گشت، قدرت و تحرک آن ناپاکان دیو سیرت رو به اضمحلال و نابودی گذاشت، بطوری که تسلیم و فرار را تنها راه نجات خود یافتند. در اندک مدتی آن منطقه آشوب‌خیز و ناامن که میدان تک‌تازی اشرار شده بود به یک سرزمین امن تبدیل گردید.

با آغاز جنگ تحمیلی ، همت بهمراه احمد متوسلیان به دستور فرمانده وقت سپاه پاسدارن انقلاب اسلامی ( محسن رضایی ) به جبهه جنوب اعزام شدند و ماموریت یافتند تا تیپ محمد رسول الله (ص) را تشکیل دهند ، نخستین بار در عملیات سراسری فتح المبین مسئولیت قسمتی از عملیات به عهده وی گذاشته شد ، همت در موفقیت عملیات کوهستان ( شاوریه ) به همراه رزمندگان نقش مهمی داشت. این فرمانده دلاور در عملیات بیت المقدس در سمت معاونت تیپ محمد رسول الله ( ص ) بهمراه همرزمان خود توانسد فعالیت و نقش قابل توجهی در شکستن محاصره جاده شلمچه وبه خرمشهر ایفا نمایند و یگان  تحت امر اوسهم بسزایی را در فتح خرمشهر به عهده داشتند..

همزمان با شروع آتش فتنه و جنگ در جنوب لبنان جهت کمک و یاری رساندن به مسلمانان مظلوم و حمایت از حزب الله لبنان که مورد تهاجم رژیمن صهونیستی قرار گرفته بودند به لبنان عزیمت نمود و بعد از دو ماه فعالیت به کشور ایران بازگشت و باز به میادین جنگ و جهان راهی شد.

در 23 تیر سال 1361 در منطقه شرق بصره با شروع عملیات رمضان فرماندهی تیپ 27 محمد رسوال الله ( ص ) را عهده دار شد و بعدا با ارتقاء این یگان به لشکر ، تا روز شهادتش در سمت فرماندهی ان نیز مشغول به فعالیت و انجام وظیفه بود.

همت در عملیات مسلم بن عقیل و محرم در سمت  فرمانده قرارگاه ظفر ایفای نقش کرد ، در عملیات والفجر مقدماتی ، مسؤولیت سپاه یازدهم قدر را که شامل : لشکر ۲۷ حضرت رسول‌الله (ص) ، لشکر ۳۱ عاشورا ، لشکر ۵ نصر و تیپ ۱۰ سیدالشهدا بود ، به عهده گرفت و سلحشورانه به مبارزه پرداخت

سرعت عمل لشکر ۲۷ تحت فرماندهی او ، در عملیات والفجر ۴ بسیار قابل توجه بود. وی در تصرف ارتفاعات کانی مانگا ، نقش ویژه ای داشت.

همت در جریان عملیات خیبر ، زمانی که نیروهای ایرانی در برابر آتش سنگین توپخانه ای ارتش عراق مقاومت میکردند هنگامی که برای بررسی وضعت جبهه به جلو رفته بودند بر اثر اصابت گلوله توپ در نزدیکی اش همراه با —— در غروب 17 اسفند 1362 در محل تقاطع جادهای جزایر مجنون شمال و جنوبی به درجه رفیع شهادت نائل شدند.

محل دفن وی ابتدا مقرر شد که در قطعه 24 بهشت زهرای تهران باشد که با اصرار خانواده این بزرگوار در شهرضا ( زادگاهش ) و در کنار امام زاده شاهرضا به خاک سپرده شد ، با این حال در قطعه 24 ردیف 77 شماره 524 بهشت زهرای تهران و در کنار مصطفی چمران و عباس کریم و رضا چراغی سنگ مزاری به رسم یادبود برای وی نصب  نمودند که بر خلاف واقع خیلی ها تصور میکنند وی در بهشت زهرا تهران تسلیم به خاک شده است.

منابع :

سایت تابناک https://www.tabnak.ir/

سایت ایرنا https://www.irna.ir/

ساین نوید شاهد https://navideshahed.com/

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *