خواص و فواید باقالا سبز
معرفی باقالا :
گیاهی از خانواده ی Lequminosae علفی یک ساله ، مقطع ساقه آن مربع و ایستا و شیاردار است.
برگهای آن متناوب و مرکب با برگچه های تخم مرغی، گلهای آن سفید، دارای لکه های سیاه و گاهی لکه های بنفش. میوه ی آن نیام و دارای غلافی پوشیده از کرک بطور ۱۲ تا ۱۵ سانتیمتر و عرض دو تا ۳ سانتیمتر که دو طرف آن نازک و کمی خمیده است و در هر غلاف تعدادی دانه وجود دارد.
باقالا در بیشتر مناطق ایران به خصوص در شمال کاشته می شود و اصل آن در ایران بوده و از ایران به آسیای کوچک و اروپا پراکنده شده است.
خواص باقالای پخته :
باقلای پخته بسیار مغذی و مقوی است.
آب پخته آن مدر ادرار و افزاینده شیر مادران شیرده است و برای جلوگیری از تولید سنگ مثانه و باز کردن گرفتگی ها مفید است.
خشونت حلق را برطرف می سازد.
شکم روی های مزمن را متوقف می سازد.
باقالا را با سرکه و آب بپزید و با پوست بخورید، اسهالهای مزمن و اسهال های حاصل از زخم روده ها را متوقف می نماید.
هرشب باقلای پخته را بکوبید و ضماد کنید لکه های قهوه ای صورت را برطرف می سازد.
زخم گاز سگ ها را درمان میکند.
خواص باقالای تازه :
باقالای تازه را بکوبید و به صورت خمیر درآورید و به صورت بمالید فوراً جرم و کثافت صورت را برطرف می سازد و اگر هر روز ضماد کنید، اثر زخم ها که به پوست مانده باشد را برطرف می سازد.
پماد آرد باقالا در رساندن آب و سوزه و جوش ها و خروج چرک از آنها موثر است. آن را بکوبید و با آب برگ تازه گشنیز خمیر کرده و از خارج روی محل خنازیر( آماس غدد) ضماد اندازید، مفید و درمان کننده است.
خواص باقالای خشک :
باقالای خشک را بکوبید و با روغن بادام شیرین و قند ترکیب کرده ، بخورید برای سرفه و خشونت سینه و حلق موثر است.
ضماد آرد باقالا همراه شنبلیله و عسل برای بهبود و نرم کردن دمل و ورم بناگوش و ورم زیر چشم مفید است.
ضماد خاکستر باقالای خشک برای عوارض پوستی و آثار جرب سیاه (نوعی بیماری پوستی واگیردار که باعث سوزش و خارش و جوشهای ریز روی پوست میشود) نافع است.
تذکر : مصرف آن عوارض زیر را نیز ایجاد می کند.
1 – تولید نفخ و سنگینی سر و معده.
2 – زیاده روی در خوردن خام آن (مخصوصاً در بهار) در برخی اشخاص عوارضی ایجاد میکند که شبیه به نوعی مسمومیت است که آن را «فاویسم یا فابیسم» گویند و در بعضی موارد عوارضی بسیار شدید دارد که ممکن است انسان را هلاک کند. به این ترتیب که در موارد شدید موجب کم خونی، یرقان و اختلالات روانی ، اسهال و مالیخولیا ، تب و هذیان و ناراحتیهای قلبی میشود و باعث هلاکت شخص میشود.
فواید شاخه باقالا :
اگر سر شاخه های باقالا را جوشانده و آب آن صاف و نوشیده شود، برای به هوش آوردن اشخاص مفید است.
خواص گل باقلا :
1 – ۴۰ گرم از گل باقالا را در یک لیتر آب بجوشانید و آب صاف کرده آن را در فاصله سه وعده غذایی روزانه بنوشید ، سنگ کلیه و مثانه را رفع میکند ، قولنج کلیوی را برطرف می سازد ، سردرد نیمه سر یا میگرن و تشنج و درد کمر تا زانو یا عرق النساء(سیاتیک) و رماتیسم را درمان میکند.
2 – یک مشت از گل باقلا را در یک لیتر آب نیم ساعت بجوشانید و تا گرم است مدتی انگشتان را در آن نگهداری و هر روز این کار را تکرار کنید، انگشتی که سر آن ورم و گوشه کرده را درمان می کند.
موارد منع مصرف باقالای سبز :
یکی از پزشکان فوق تخصص خون می گوید : کسانی که به باقالای سبز شمال حساسیت دارند باید از خوردن آن خودداری کنند.
مصرف باقلای سبز در افرادی که حساسیت دارند، باعث ایجاد کمخونی و افت شدید فشار خون می شود تا جایی که باید فورا آنها را به مرکز درمانی منتقل کرد.
افراد مبتلا به هپاتیت و کسانی که به باقالا حساسیت دارند نباید به مزارع و باغچه های کشت باقلا نزدیک شوند.
مادرانی که به فرزندان خود شیر میدهند ؛ نباید باقالای خام بخورند و از دادن آن به کودکان زیر ۱۰ سال نیز خودداری کنند.