فواید و خواص بادام
درخت بادام ، درختی است دارای برگهای باریک و دراز که گل هایش پیش از روییدن برگ ها شکفته میشود. میوه درخت بادام ابتدا دارای پوست زرد و نازک کرک دار است که آن را ( چغاله بادام ) میگویند که پس از مدتی سفت و سخت و چوبی میشود.
مغز بادام دو نوع دارد : تلخ و شیرین .
بادام شیرین را خام یا بوداده می خورند و از آن روغن نیز گرفته میشود. این روغن در زمینه پزشکی و صنعت صابون سازی بکار می رود.
نام عربی بادام « لوز» است.
قسمت های قابل استفاده درخت بادام عبارتند از :
1 – پوست بادام
2- برگ بادام
3 – شکوفه بادام
4 – مغز بادام
چغاله بادام میوه ای مغذی ، تقویت کننده معده و آب آن لثه دندان را محکم میکند.
خواص بادام :
بادام میوه ای سرشار از ویتامین های B1 , B2 ، قند، کلسیم و مواد چربی است.
دانشمندان بزرگ ( ابوعلی سینا و زکریای رازی ) بادام را برای نرم کردن سینه ، آرام کردن سوزش ادرار ، تقویت کردن معده و ریه و پاک کردن روده ها تجویز کرده اند.
زکریایرازی عقیده داشت بادام هوش را زیاد کرده و بدن را فربه و چاق می کند.
بادام دارای مقدار قابل توجهی آهک و فسفر است که اثر کاملی بر سیستم عصبی و مغز دارد.
بادام برای تقویت حافظه و بینایی مفید است.
بادام بسیار غذای خوبی است و مخصوصاً به خانمها توصیه میشود هنگامی که حامله هستند یا شیر میدهند آن را مصرف کنند، زیرا بادام مقوی و نیروبخش است و بر روی سلامتی نطفه اثر بسزایی دارد.
مغز بادام شیرین است و به علت داشتن فسفر بهترین درمان بیماری مغزی و عصبی است.
پروتئین گیاهی فراوان در بادام به مردان برای پشت سر نهادن یأس و ناامیدی مردانه کمک میکند.
از بادام شیرین برای التهاب و تورم اعضای تناسلی و ادرار، شربتی تهیه می کنند که بسیار مفید است، این شربت خنک و تسکین دهنده است. برای تهیه باید یک کیلو بادام را پوست بکنید و آن را در هاونی که کمی آب در آن ریخته اید بکوبید تا خمیری به دست آید و بعد آن را با یک لیتر آب و ۵۰۰ گرم شکر ترکیب کرده و صاف کنید و ۷۰۰ گرم قند و ۲۰۰ گرم عرق بهار نارنج را به آن بیافزایید.
بادام را بو داده و آن را مانند قهوه بسایید ، جانشین خوبی برای قهوه خواهد بود که هیچ ضرری نخواهد داشت.
بادام رسیده خشک بی اندازه قوی است و برای کسانی که دچار کمبود کلسیم شدهاند، غذایی عالی است.
خواص روغن بادام شیرین :
از بادام شیرین روغنی به دست می آید که مسهل (اسهال آور) است و مقدار مصرف آن برای فرد بزرگسال ۶۰ گرم و برای کودکان ۱۵ تا ۱۰ گرم می باشد که باید صبح ناشتا میل شود.
برای زخم اگزما از روغن بادام شیرین استفاده و محل مورد نظر را با آن چرب کنید؛ در ترمیم آن نقش خوبی خواهد شد.
برای تقویت امعا (معده و شش و روده) می توان پایین شکم را با روغن بادام شیرین هر صبح و شب مالش داد.
روغن مایع بادام شیرین برای آرام کردن درد گوش بسیار مفید است که باید نیم قاشق قهوه خوری کوچک روغن بادام را شب، هنگام خواب در گوش بچکانید.
برای نرم نگه داشتن دست ها در زمستان و ترمیم ترک دستها می توانید روغن بادام شیرین را به اندازه مساوی با کره و کاکائو ترکیب کنند و مانند پماد به دستهای خود بمالند.
روغن بادام شیرین سرفه های خشک با منشاء عصبی را تسکین می دهد و اخلاط غلیظ را به راحتی دفع می کند. در این دو مورد باید شخص بالغ صبح ، ظهر و شب هر دفعه یک قاشق مرباخوری روغن بادام میل کند.
روغن بادام در معالجه قولنج کلیه ، سنگ کلیه ، وجود خون در ادرار ، دردهای زایمانی ، بیتابی های کودک بر اثر دل پیچه ، حالات تشنجی شیرخواران ، به صورت خوراکی یا تنقیه ( وارد کردن داروی مایع به روده بزرگ از راه مقعد ) به کار میرود.
برای از بین بردن شوره ی سر روغن بادام را به سر مالیده و ماساژ دهید.
روغن بادام خشونت حلق را برطرف میکند، برای این منظور یک تا دو قاشق غذاخوری روغن بادام شیرین را در یک لیوان آب گرم ریخته و غرغره کرده و در صورت تمایل بعد از غرغره، میتوان آن را فرو داد.
برای جلوگیری از پیشرفت قوز ( خمیدگی مهره های پیرمردان ) و درمان آن باید روغن بادام شیرین را کمی گرم کرده و روزی چند مرتبه در محل مهره های تازه کج شده مالید و بیمار را به پشت خواباند.
خاصیت پوست خشک و زرد رنگ بادام شیرین :
اگر ۵۰ گرم پوست خشک و زرد رنگ بادام شیرین را در یک لیتر آب بجوشانید و افراد بالغ، صبح و ظهر و شب هر دفعه یک استکان به همراه کمی شکر بنوشند و اطفال نصف استکان، گلودرد و سرفه های پی در پی، التهاب مجاری تنفسی را تسکین می دهد.
خواص شکوفه های درخت بادام شیرین :
شکوفه بادام شیرین مسهل ملایمی است که به صورت دم کرده به اطفال میدهند.
از دمکرده ۳۰ گرم برگ و ۱۵ گرم شکوفه درخت بادام ترکیبی به دست می آید که ادرار را زیاد میکند و مسهل و کرم کش است.
خواص برگ درخت بادام شیرین :
از برگ درخت بادام جوشانده ای تهیه میکنند که صفرابر و مقوی کبد است ؛ این شربت را با شکر شیرین کرده و به تدریج گاهی یک استکان بخورند.
اگر برگهای تازه و سبز درخت بادام را به صورت مرهم روی سوختگی و کوفتگی بگذارند، مفید خواهد بود.
تذکرات:
1 – زیاده روی در خوردن بادام موجب ناراحتی معده و دستگاه هاضمه خواهد شد.
2 – برای هضم بهتر بادام آن را خوب و به آرامی بجوید و در دهان نرم کنید و سپس قورت دهید.