شنبه , نوامبر 23 2024

فواید بالنگ را بیشتر بدانید

خواص میوه بالنگ

 

معرفی بالنگ :

در کتب طب سنتی به بالنگ (اترج کبیر) گفته می شود. میوه آن را به فارسی بالنگ میگویند و از نظر گیاه شناسی واریته از بادرنگ است.

این درختچه دارای میوه های درشتی است که گاهی به وزن ۱ کیلوگرم نیز می رسد. نوع دیگری از بالنگ را در زبان فارسی بادرنگ می‌نامند و در کتب طب سنتی با نام‌های بادرنج، باذرنج و اترج صغیر آمده است.

بالنگ درختچه ای است به شکل نامنظم ، برگ آن با کمی اختلاف مانند سایر مرکبات و میوه آن به کلی متفاوت و نوع بزرگ آن به اندازه ی یک خربزه کوچک است. شکل آن دراز از یک سو متصل به شاخه ی کمی پهن و از طرفی دیگر به نوک باریکی ختم می‌شود.

رنگ پوست آن زرد طلایی خیلی ضخیم، موج دار، وشیار دار و دارای برآمدگی هایی مانند تاول درشت است.

بالنگ با پوست زرد رنگ طلایی دارای بویی معطر است به خصوص نوع کوچک آن که پوستش صاف و بوی بیشتری دارد.

قسمت‌گوشتی سفید متصل به پوست بیرونی آن ، دارای ضخامت و کمی شیرین بوده و قسمت پولپ وسط آن که در بین پرده های ضخیم واقع شده است دارای الیاف و غلاف های پر از مایعی است که در بعضی از آنها شیرین و در برخی دیگر ترش می باشد.

تخم های آن که در قسمت پلوپ آن واقع است، کمی دراز و در خلاف سفیدی قرار گرفته و مغز تخم، سفید و طعم آن کمی تلخ است.

طبق نظر حکمای طب سنتی از نظر طبیعت (طبع) ، پوست زرد آن کمی گرم و خشک بوده و شحم آن یا به عبارت دیگر قسمت گوشت سفید داخلی متصل به پوست زرد آن در بالنگهایی که این قسمتشان شیرین است، از نظر طبع سرد و تر و خشک  و برگ و شکوفه آن گرم و خشک است.

خواص پوست زرد بالنگ :

پوست زرد رنگ بالنگ برای تقویت قلب و دماغ (مغز) و کبد سرد و معده و احشای داخل شکم مفید است و برای از بین بردن بادها و نفخ و کمک به هضم غذا موثر میباشد. به خصوص مربای آن با عسل.

البته در خوردن مربای آن نباید زیاده روی کرد، زیرا هضم آن دشوار می‌شود.

‏دم کرده پوست زرد خشک شده بالنگ، تسکین قی صفراوی و جویدن آن خوشبو کننده دهان می باشد.

خواص گوشت سفید بالنگ :

پوست و گوشت سفید خشک شده بالنگ را درمیان لباس‌هایتان قرار دهید ؛ این امر مانع از بید زدن لباسهایتان می‌شود.

قسمت گوشت سفید متصل به پوست زرد خارجی آن را نیاید خام خورد زیرا دیر هضم است و باید آن را به صورت مربا با شکر و یا عسل مصرف کنید.

روغن پوست زرد بالنگ:

طرز تهیه روغن بالنگ :

پوست زرد رنگ ۶ عدد بالنگ را پوست گرفته و در یک کیلو روغن کنجد بخوابانید و در آفتاب قرار دهید و هر سه شبانه روز پوستهای بالنگ را عوض کرده و پوست جدید در روغن بیندازید تا ۴ الی ۵ بار این کار را ادامه دهید ؛ به این ترتیب روغن بالنگ به دست می‌آید.

روغن بالنگ طبعش گرم و خشک است و مالیدن آن به موضع برای رفع فلجی و درد مفاصل و سیاتیک و بی حسی، امراض سرد عصبی و درد کلیه، مثانه و خوشبو کردن عرق موثر است.

روغن شکوفه های بالنگ هم همین اثر را دارند و روغن برگ آن نیز قوی‌تر و تاثیرگذارتر است.

 

خواص مغز ترش مزه بالنگ :

آب بخش ترش مزه بالنگ، اگر با غذا میل شود ، برای مالیخولیای حاصل از سودا مناسب است و چون ترشی آن برای افراد سوداوی مضر است باید با شکر و قند شیرین و میل شود.

تمام میوه ی بالنگ را همراه سرکه بپزید و به صورت ضماد درآورید ؛ برای درد مفاصل و نقرس و ورم های مختلف شفابخش است.

در چین از جوشانده ریشه و پوست بالنگ به عنوان ضد سرفه ، نرم کننده سینه و رفع ناراحتی لومباگو (شدید شدن درد کمر را لومباگو گویند) استفاده می کنند.

تخم‌بالنگ کرم کش و ضد تب است.

در شبه جزیره مالایا از دم کرده سرشاخه های سبز و جوان به عنوان اشتها آور و ضد کرم و معالجه شکم درد استفاده می شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *